Press USOOR

Uskrsna čestitka


USOOR 91-96 U BIH  SVIM KATOLICIMA ŽELI SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS! PROVEDITE GA U MIRU I VESELJU!

USOOR 91-96 U BIH osuđuje napad Rusije na Ukrainu koji krši međunarodna prava i narušava mir


Pozivamo sve međunarodne aktere relevantne državne i međunrodne institucije u svijetu da odmah preduzmu sve mjere kako bi se obustavilo nasilje i  krvoproliće te dovođenje u opasnost po život građana i građankih Ukraine, njihove imovine i cjelokupnog društvenog i ekonomskog života.

Bosna i Hercegovina koja je preživila velike patnje,  stradanja  i razaranja u proteklom četverogodišnjem  ratu  zna kako treba cijeniti mir, da mir nema alternative i zna kakve posljedice mogu biti neopravdanim napadom Rusije na intrgritet i cjelovitost Ukrajine.                                               

Zato Udruženje stradalih oštećenih obeštećenih 1991-1996 u Bosni i Hercegovini snažno osuđuje neopravdani napad Rusije na Ukrajinu te narušavanje mira u čitavom regionu i  pozivamo vlasti u Bosni i Hercegvini  međunarodne i domaće organizacije ali i građane i građanke  u BiH da se solidarišu sa stanovništvom Ukrajine i javno osude sve aktivnosti koje za posljedice imaju ubijanje , ranjavanje nevinih žrtava, razaranja i  protjerivanje stanovništva Ukraine.

Čestitka za pravoslavni Božić od USOOR-a


Svim pravoslavnim vjernicima čestitamo praznik Rođenja Isusa Hrista uz želju da ovaj veliki praznik ispuni sve domove hrišćanskom ljubavlju,zdravljem napretkom i svakim dobrom. Mir Božiji,Hristos se rodi !

Sa načelnikom Općine Ilidža potpisan ugovor za podršku projektima za mlade

Potpisanimi ugovorom USOOR 91-96 U BIH sa Općinom Ilidža je ujedno i podrška i su/finansiranje projekta koji je već u toku realizacije a namijenjen je mladim od 15 do 30 godina sa područja općine Ilidža. Općinski načelnik Nermin Muzur potpisao je ugovore s udruženjima za podršku projektima za mlade.

Potpisanimi ugovorom USOOR 91-96 U BIH sa Općinom Ilidža je ujedno i podrška i su/finansiranje projekta koji je već u toku realizacije a namijenjen je mladim od 15 do 30 godina sa područja općine Ilidža. Općinski načelnik Nermin Muzur potpisao je ugovore s udruženjima za podršku projektima za mlade.

Potpisom 14 ugovora Općina Ilidža još jednom je iskazala opredjeljenje za podršku mladima i njihovom neformalnom obrazovanju, a za realizaciju ovih projekata izdvojeno je 21.000 KM.

Potpisan sporazum o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini

20 prosinca, 2017

Sporazum o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini (Sporazum) potpisan je 30.11.2017. godine u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Potpisnici Sporazuma su se obavezali da će posvetiti sve svoje kapacitete izgradnji prosperitetnog, pravednog, otvorenog, pluralnog i demokratskog društva u Bosni i Hercegovini. Pored toga, potpisnici su potvrdili svoju opredijeljenost za saradnju u ispunjavanju uslova za punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Sporazum kojim se nastoji kreirati neophodan politički okvir za jačanje učesničke demokratije, korespondira sa zahtjevima Evropske unije i potrebama Bosne i Hercegovine za transparentno kreiranje i provođenje javnih politika u nadležnosti Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Ovim Sporazumom se nastoje definisati prioriteti koji će bolje korespondirati sa novim izazovima za BiH i mogućnostima za saradnju Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija. S tim u vezi, Sporazum preciznije smješta ovu saradnju u oblast javnih politika koje su u nadležnosti Vijeća ministara BiH. Saradnja između institucija BiH i nevladinih organizacija nije sama sebi svrha, već je u funkciji većeg učešća građana i nevladinih organizacija u procesima kreiranja i primjene javnih politika, uvažavajući različite ali komplementarne uloge koje institucije BiH, građani i nevladine organizacije imaju u ovom procesu. Time se stvaraju uslovi za kreiranje kvalitetnih javnih politika i njihovu efikasnu primjenu.

Lista nevladinih organizacija koje su potpisale ili naknadno pristupile Sporazumu

ČESTITKA USOOR 91-96 U BIH POVODOM DA NANEZAVISNOSTI BIH

Svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine u zemlji  i u iseljeništvu čestitamo 1. mart – Dan nezavisnosti sa željom da s predanošću i ponosom, zajedničkim radom i zalaganjem doprinesemo izgradnji demokratske i prosperitetne naše domovine Bosne i Hercegovine,želi Vam USOOR 91-96 U BIH

NOVOGODIŠNJA ČESTITKA USOOR 91-96 U BIH

Najtoplije zahvaljujemo na dobroj suradnji i povjerenju,iskrene želje za zdravlje,sreću i uspjeh u Novoj 2022 godin želi osoblje USOORA 91-96 U BIH

Izabrana volonterka godine

USOOR 91-96 U BIH    je na Međunarodni dan volontera u Regionalnom uredu Udruženja u Općini Ilidža dodijelio godišnje volonterske nagrade za volontiranje a obuhvatio je sve volontere koji su volontirali u organizaciji 2020/ 2021 godini.

Za Volonterku godine izabrana je mlada studentica Nejra Zec, poklanjajući 560 svojih volonterski sati organizaciji USOOR 91-96 U BIH

Zbog svog predanog i uspješnog volonterskog rada dala je iznimno veliki doprinos promociji i razvoju volonterstva kroz timski rad sa ostalim volonterima. Svojim volontiranjem omogućila je unaprijediti volonterski rad mladih volontera uz proširenje i razvoj  redovnih i projektni aktivnosti u samoj organizaciji u 2021 godini.