23.avgust – Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

23. avgust obilježava se kao spomendan – Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.                                                                                                                      

U povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Europi odajemo počast svim žrtvama tih režima i onima koji su se suprotstavili bilo kojoj totalitarnoj vladavini, pokazavši svojim djelima hrabrost i odlučnost koja nam je omogućila našu današnju slobodu i demokratiju.                                                                                  

Građani naše države doživjeli su u svojoj povijesti više totalitarnih režima .                                 

Totalitarni i autoritarni režimi su u BiH, kao i u ostalim europskim zemljama, doveli do brojnih tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda te progona i likvidacije političkih neistomišljenika.                                                                                                              

Zbog težine i opsega takvih nepravdi i zločina, posljedice vladavine nedemokratskih režima osjećaju se, nažalost, u bosanskohercegovačkom društvu još i danas.                                            

 Time je veće naše razumijevanje za žrtve zločina protiv čovječanstva i masovna kršenja ljudskih prava, a i poštovanje prema borcima za slobodu od svih totalitarnih ugnjetavanja.                                                                                    

 Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. o proglašenju 23. avgusta Europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. godine. U završnom dijelu Rezolucije parlamenti i vlade svih država članica EU-a, država kandidatkinja za članstvo u EU i zemalja povezanih s Europskom unijom pozvani su na usvajanje i provedbu te Rezolucije.                                                         

  Svrha obilježavanja izrečena je, među ostalima, i u točki 21. Rezolucije gdje se naglašava da bi tragična prošlost Europe i dalje trebala služiti kao moralna i politička inspiracija za suočavanje s izazovima današnjice, uključujući borbu za pravedniji svijet, stvarajući tako otvorena i tolerantna društva i zajednice koje prihvaćaju etničke, vjerske i seksualne manjine i primjenjujući europske vrijednosti na sve.                                                                               

Europski parlament je u svojoj preporuci naglasio da svaka zemlja prilagodi vrijeme i način obilježavanja sjećanja na žrtve totalitarnih režima vlastitoj povijesti i tradiciji.                                                                                                  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)