Poljska: U masovnoj grobnici pronađeno 17,5 tona ljudskog pepela

U masovnoj grobnici pronađeno je 17,5 tona ljudskog pepela, nedaleko od bivšeg nacističkog logora Soldau.

Masovna grobnica sa spaljenim ostacima najmanje 8.000 žrtava nacističkog režima pronađena je na sjeveru Poljske.

Tomaš Jankovski iz Nacionalnog memorijalnog instituta rekao je da su u grobnici ostaci najmanje 8.000 žrtava. Vjeruje se da su tijela iskopana i spaljena tokom nacističke operacije prikrivanja tragova ubistava. Nacisti su ubijali Jevreje, političke protivnike i pripadnike poljske elite u logoru Soldau, navodi BBC.

 Ovaj logor izgrađen je 1939. godine za tranzit, zatvaranje i istrebljenje i korišten je do kraja nacističke okupacije. Vjeruje se da je u ovom logoru ubijeno oko 30.000 ljudi i istražioci se nadaju DNK analizi ostataka kako bi se saznalo više o žrtvama.

Među ubijenim Poljacima su sveštenstvo i intelektualci. Areholozi su pronašli više stotina tragova odjeće, dugmadi i drugih predmeta, ali ništa od vrijednosti, što ukazuje da su tijela opljačkana prije paljenja.

Jankovski je rekao da su dvije jame pronađene nedaleko od mjesta Soldau, sada poznato kao Dzialdovo /Dzialdowo/, a uslijediće dodatna iskopavanja u traganju za drugim ostacima. Pretpostavka od 8.000 žrtava zasniva se na procjeni težine jednog tijela u pepelu od oko dva kilograma.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.