Danas obilježavanje 29.godišnjice zločina u Ahmićima i Trusini

Danas, 16. aprila, obilježava se 29. godišnjica zločina počinjenih u selima Ahmići kod Viteza, gdje su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubili 116 civila, i Trusina kod Konjica, gdje su pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) ubili 15 civila i sedam vojnika koji su se prethodno predali.

 Danas 16. Aprila 2022 godine  u Ahmićima kod Viteza će biti obilježena 29. godišnjica zločina u kome je 16.aprila 1993.godine pobijeno, uključujući i žene i djecu  oko 116 stanovnika Ahmića, Žrtve su bili Muslimani – civili, a njih oko 24 je ranjeno; uništeno je 169 kuća i dvije džamije.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je osudio Darija Kordića na 25 godina zatvora zbog zločina počinjenih u srednjoj Bosni koji uključuju i Ahmiće, te Miroslava Bralu na 20 godina, dok je Vladimir Šantić osuđen na 18 godina, a Drago Josipović na 12 godina zatvora. Sud Bosne i Hercegovine je zbog zločina u Ahmićima osudio Paška Ljubičića na deset godina.

Također isti dan 16. aprila 2022 godine u Trusini kod Konjica će biti obilježena 29.godišnjica zločina u kojem je ubijeno 15 civila i sedam pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a četvero ranjeno, među kojima je bilo dvoje djece. biti simbolično zbog uskršnjeg vremena, te će biti upriličeno polaganje vijenaca i opijelo na spomeniku.                                                                    

 Ove godine obilježavanje zločina u Trusini biti simbolično zbog uskršnjeg vremena, te će biti upriličeno polaganje vijenaca i opijelo na spomeniku.

Sud BiH je zbog zločina u Trusini osudio Nihada Bojadžića na 15 godina zatvora, Edina Džeku na 13 godina, Nedžada Hodžića na 12 godina zatvora, Mensura Memića na deset, te Rasemu Handanović na pet i po godina zatvora.

Krivični postupak se trenutno vodi protiv Zulfikara Ališpage, ali je predmet u fazi mirovanja zbog zdravstvenog stanja optuženog.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.