Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

27. januar 2022. obilježit će se 77. godišnjica oslobođenja njemačkog nacističkog logora Auschwitz. Zbog pandemije koronavirusa samo će mala skupina gostiju, uglavnom preživjelih, sudjelovati u komemoraciji na mjestu Spomen obilježja. Cijeli događaj bit će dostupan u online prijenosu, saopćeno je iz Spomen i Muzeja Auschwitz-Birkenau

27. januara obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Dan kada je Crvena armija 27. januara 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj

Oslobođenje nacističkog logora Aušvic-Birkenau bio je kraj najmračnijeg perioda u evropskoj i svetskoj istoriji

Na osnovu procjena historičara Muzej u Auschwitzu računa da je u tu nacističku fabriku smrti deportirano najmanje 232.000 djece i maloljetnih od kojih su 216.000 bili jevrejska djeca, 11.000 Romi i Sinti, gotovo 3.000 Poljaci, više od 1.000 Bjelorusa i po nekoliko stotina djece i maloljetnih Rusa, Ukrajinaca i pripadnika drugih naroda.

Prema podacima Muzeja u samom logoru rođeno je 700 beba a do sredine 1943. godine ubijana su bez milosti sva novorođenčad, dok su kasnije ostavljali da žive nejevrejska djeca.

Od 232.000 djece iz evidencije sovjetski vojnici Crvene armije kada su 27. januara 1945. godine ušli u logor našli su živih svega 700 njih.

Logor Auschwitz podigle su njemačke okupacione vlasti blizu poljskog gradića Ošvjenćim (njemački Auschwitz) 1940. godine prvobitno kao logor za poljske zarobljenike ali ubrzo je počeo da igra ključnu ulogu u Hitlerovom monstruoznom planu da pobije sve evropske Jevreje u okviru “konačnog rješenja jevrejskog pitanja”.

Logor je proširen i u tom kompleksu Auschwitz-Birkenau u gasnim komorama pobijeno je ili stradalo od neljudskih uvjeta u logoru najmanje 1,1 milion ljudi, mahom Jevreja.

Logor je oslobodila Crvena armija 27. januara 1945. godine i u znak sjećanja na taj događaj odlukom OUN-a 27. januar ustanovljen je kao Dan sjećanja na žrtve holokausta, a Auschwitz-Birkenau pretvoren je 1947. godine u državni muzej i memorijalni kompleks koji svake godine posjeti više od dva miliona ljudi iz cijelog svijeta.

Nezamislivo nasilje koje su trpili pripadnici jevrejskog naroda kao i pripadnici drugih naroda podsjetnik je svima nama, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u Evropi, da jačamo društva koja se oštro suprotstavljaju svim oblicima nasilja, diskriminacije, isključivosti. i netolerancije.

Obrazovanje naših mladih u tome mora imati ključnu ulogu, jer samo poznavanje i svijest o užasima historije, posebno o holokaustu, uči buduće generacije međusobnom razumijevanju i poštovanju različitosti, drugoga i drugačijeg.

Na Međunarodni dan sjećanja na holokaust USOOR 91-96 u BiH se i ove godine pridružuje obilježavanju prigodno ga obilježiti, prisjetiti se i svih žrtava proteklih ratova u Bosni i Hercegovini

Organizacija koja njeguje univerzalne ljudske i evropske vrijednosti, čini sve da očuva uspomenu na sve nevine žrtve a posebno tragediju jevrejskog naroda, neprestano promovišući slobodu i jednakost svih ljudi, ljudsko dostojanstvo i nacionalnu ravnopravnost, koje su neprikosnovene civilizacijske vrijednosti. naslijedilo svako moderno demokratsko društvo.

Njegujući kulturu sjećanja i trajnog pijeteta koje dugujemo žrtvama, USOOR 91-96 U BIH nedvosmisleno osuđuje sve zločine i zalaže se za promicanje mira, tolerancije u društvu i međusobnog uvažavanja i poštivanje ljuski prava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)