Glavna tužiteljica Tadić sastala se s delegacijom haških tužilaca

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, zajedno sa zamjenicom Dianom Kajmaković i rukovoditeljicom Odsjeka u Posebnom odjelu za ratne zločine Sanjom Jukić i tužiteljem Ibrom Bulićem, sastala se sa delegacijom tužiteljstva pri Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove, u kojoj su bili Aleksandar Kontić, Zbignew Wojdyla i Abeer Hassan.
Na sastanku je razgovarano o saradnji i komunikaciji koju imaju dvije institucije u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, te zajedničkim aktivnostima i naporima u procesuiranju predmeta, kao i saradnji i potpori koje Tužilaštvo pri MRMKS pruža Tužila BiH u pogledu razmjene dokaza i dokumentacije, procesu traženja nestalih osoba, regionalne suradnje i drugim bitnim pitanjima u kojima se ostvaruje međusobna suradnja.
Dužnosnici Tužilaštva BiH upoznali su kolege iz MRMKS, sa aktivnostima i radom na predmetima koje provodi Posebni odjel za ratne zločine, kao i planom aktivnosti i rezultata do kraja 2021. godine.
Saradnja i potpora Tužilaštva pri MRMKS, tužilaštvima u regionu, ključna je za uspostavu vladavine prava i kažnjavanje ratnih zločina, te će se saradnja intenzivno nastaviti i u narednom periodu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)