Konjic:Obilježena godišnjica pokolja nad 23 Hrvata u Trusini

U petak se obilježava 28. godišnjica od ratnog zločina u selu Trusina kod Konjica kada su  u jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine,  pripadnici Armije RBiH upali u selo i ubili 18 civila hrvatske nacionalnosti te četiri zarobljena pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Ispred spomen obilježja u mjestu Trusini kod Konjica postavljeni su vijenci, zapaljene svijeće i služena je misa za žrtve ubijene u akciji postrojba Armije BiH 16. travnja 1993. godine.

Za ovaj zločin pravomoćno su osuđeni pripadnici bošnjačke Armije BiH Edin Džeko na 13 godina zatvora i Rasema Handanović, koja je po priznanju krivice osuđena na pet i pol godina zatvora.

Sud BiH je zbog zločina u Trusini izrekao i presudu od 15 godina zatvora zamjeniku zapovjednika postrojbe Zulfikar, Nihadu Bojadžiću, a Nedžad Hodžić i Mensur Memić osuđeni su na 12, odnosno 10 godina zatvora.

Zločin u Trusini dogodio se istoga dana kad i pokolj koji su pripadnici HVO-a počinili u selu Ahmićima kod Viteza gdje je ubijeno 116 bošnjačkih civila i vojnika, za što je pred Haaškim tribunalom osuđeno više dužnosnika bosanskohercegovačkih Hrvata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)