Potpisan sporazum o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini- među njima potpisnica i naša organizacija

Sporazum o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini (Sporazum) među njima potpisnica je i naša organizacija potpisan je 30.11.2017. godine u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Potpisnici Sporazuma su se obavezali da će posvetiti sve svoje kapacitete izgradnji prosperitetnog, pravednog, otvorenog, pluralnog i demokratskog društva u Bosni i Hercegovini. Pored toga, potpisnici su potvrdili svoju opredijeljenost za saradnju u ispunjavanju uslova za punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Sporazum kojim se nastoji kreirati neophodan politički okvir za jačanje učesničke demokratije, korespondira sa zahtjevima Evropske unije i potrebama Bosne i Hercegovine za transparentno kreiranje i provođenje javnih politika u nadležnosti Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Ovim Sporazumom se nastoje definisati prioriteti koji će bolje korespondirati sa novim izazovima za BiH i mogućnostima za saradnju Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija. S tim u vezi, Sporazum preciznije smješta ovu saradnju u oblast javnih politika koje su u nadležnosti Vijeća ministara BiH. Saradnja između institucija BiH i nevladinih organizacija nije sama sebi svrha, već je u funkciji većeg učešća građana i nevladinih organizacija u procesima kreiranja i primjene javnih politika, uvažavajući različite ali komplementarne uloge koje institucije BiH, građani i nevladine organizacije imaju u ovom procesu. Time se stvaraju uslovi za kreiranje kvalitetnih javnih politika i njihovu efikasnu primjenu.

Lista nevladinih organizacija koje su potpisale ili naknadno pristupile Sporazumu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.